Οι άνθρωποι που σου δείχνουν πώς να πετάς, δεν μπορεί να σέρνονται.

© Ανθή Γκίτσα

Σε απεργία και διαδήλωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις προχώρησαν σήμερα εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, «Οι εκπαιδευτικοί δε φοβόμαστε την “αξιολόγηση”, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, δεν αντιδρούμε γιατί δε θέλουμε να “ξεβολευτούμε” όπως λένε τα διάφορα παπαγαλάκια αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών».

Η απεργία ήταν από τις μεγαλύτερες του κλάδου τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πλαισιώθηκε από καλλιτέχνες/ιδες, αρχαιολόγους αλλά και από γονείς με τα παιδιά τους. Παρά ταύτα, το γεγονός δεν αναφέρθηκε ή υποβαθμίστηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Το ζήτημα της αξιολόγησης στην εκπαίδευση έχει παρελθόν καθώς αποτελεί σημαντική παράμετρο της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής η οποία, «αποθεώνοντας» την καπιταλιστική ιδεολογία, αντιλαμβάνεται όλους τους κοινωνικούς τομείς ως τομείς της αγοράς και ως εκ τούτου και την εκπαίδευση ως διαδικασία αγοροπωλησίας προϊόντων. Οι Ομοσπονδίες και πολλές συνδικαλιστικές παρατάξεις, κυρίως της αριστεράς, έχουν αναπτύξει όλα τα σχετικά επιχειρήματα ενάντια στη στρεβλή αυτή αντίληψη.

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν, μεταξύ άλλων, άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κατάργηση της αξιολόγησης, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς ΑΣΕΠ, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), της Τράπεζας Θεμάτων και των εξετάσεων PISA.