Οι τελευταίες κενές σελίδες

Διοργάνωση:

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΦΜ 090002782

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει την 3η μεγάλη, καλλιτεχνική, φιλανθρωπική του εκδήλωση με τίτλο: Οι τελευταίες κενές σελίδες.

Η παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην παιδοογκολογική κλινική του Ιπποκρατείου, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη Μικρασιατική Παράδοση, στον Μικρασιατικό Πολιτισμό και στην ιερή μνήμη όλων εκείνων που παρά τον ξεριζωμό και την πανωλεθρία, επιβίωσαν χάρη στην ψυχική τους δύναμη και μεγαλούργησαν, ο καθένας στον τομέα του.

Χορωδία 240 μαθητών και μαθητριών του σχολείου ερμηνεύει γνωστά παραδοσιακά, έντεχνα-λαϊκά τραγούδια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ηρακλή Παναγόπουλου και τη θεατρική καθοδήγηση της κ. Κατερίνας Κουλιακιώτη.

Στην παράσταση συμμετέχει ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας σε παγκόσμιο επίπεδο, Ματθαίος Τσαχουρίδης

Τα παιδιά συνοδεύουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί – κ. Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), κ. Θάνος Γκιουλετζής (βιολί) και κ. Αχιλλέας Σοφούδης (πιάνο), γνωστοί ως trio mousikanti, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα με τους Μίλτο Σπυριδόπουλο (κιθάρα λαούτο), Στέφανο Κωφίδη (κρουστά), Αναστασία Ζαχαριάδου (κανονάκι).

Κεντρικός αφηγητής της εκδήλωσης είναι ο ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός.

Τους διαλόγους αποδίδουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Κασιούμη.

Λαμβάνουν επίσης μέρος οι όμιλοι θεάτρου, μοντέρνου χορού και μπαλέτου υπό την καθοδήγηση της Μυρσίνης Καρματζόγλου, Άννας Θωίδου και Άσπας Σέρβου.

Στο απόσπασμα του Πόντου συμμετέχει παραδοσιακή, παιδική ορχήστρα με ποντιακές λύρες του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» και η χορευτική τους ομάδα.

Συμμετέχει επίσης το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.

Κείμενο: Στέλιος Λιθοξοΐδης

Ο Γιάννης (όνομα ηθοποιού) ταλανίζεται από την ανεργία. Είναι έτοιμος να φύγει στο εξωτερικό, όπως πολλά νεαρά άτομα στην Ελλάδα. Η Πέγκυ (όνομα ηθοποιού) θέλει να γίνει ηθοποιός. Δύο νέοι με όνειρα που, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, δεν σταματούν να ονειρεύονται. Ένα λεύκωμα στέκεται σαν αφορμή για ένα ταξίδι στο παρελθόν στο οποίο προσφυγικοί πληθυσμοί από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, παρά τις ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στη νέα πατρίδα. Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή που δεν στοχεύει απλώς να μνημονεύσει, αλλά και να προβληματίσει και να ενθαρρύνει άτομα κάθε ηλικίας να μην σταματούν ποτέ να κυνηγούν τα όνειρά τους. Γιατί τις τελευταίες κενές σελίδες του λευκώματος θα τις γεμίσουμε εμείς.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό του Μικρασιατικού Πολιτισμού, από το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.