Ο Pablo Neruda δολοφονήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Pinochet;

Με τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως ο θάνατος του νομπελίστα ποιητή Pablo Neruda οφείλεται σε δολοφονία από το δικτατορικό καθεστώς του Pinochet, επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση και υποψία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, σύμφωνα με την οποία η τοξική ουσία «χορηγήθηκε ως βιολογικό όπλο» προκαλώντας δηλητηρίαση. Μια υποψία που βασάνισε για πολλά χρόνια τους Χιλιανούς άλλα και ολόκληρο τον κόσμο.

Το πραξικόπημα του δικτάτορα Χιλιανού Augusto Pinochet αποτελεί την αφετηρία για χιλιάδες συμφορές που βρήκαν τον λαό της Χιλής για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια. Κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις Η.Π.Α, εδράζοντας ένα καθεστώς το οποίο κατήργησε τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες του λαού. Η στυγνή δικτατορία του ίδιου ευθύνεται για πλήθος φυλακίσεων και μαζικών δολοφονιών. Αγριότητα και βία κυριαρχούν τα χρόνια αυτά τόσο για τους πολιτικούς αντιπάλους του δικτάτορα όσο και για τους πολίτες της χώρα. Η χούντα (1973-1990) άφησε πίσω της περίπου 40.000 και πλέον θύματα. Ο δικτάτορας πεθαίνει τελικά σε ηλικία 91 ετών, έχοντας σκοτώσει και φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους, έχοντας καταστρέψει σχεδόν, ολόκληρες γενιές.

Η αντίθεση του Χιλιανού ποιητή στη δικτατορία, φαίνεται να είναι και ο λόγος θανάτου του

Ένα από τα θύματα του δικτατορικού καθεστώτος του Pinochet, φαίνεται να είναι και ο νομπελίστας ποιητής Pablo Neruda. Και όπως η αλήθεια βρίσκει πάντα το φως, οι υποψίες πολλών χρόνων επιβεβαιώνονται στις δικές μας μέρες. Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις και στη δικαίωση -αν μπορεί να λεχθεί έτσι ο θάνατος- πως οι δικτατορίες σπέρνουν τον θάνατο, είτε τον φυσικό, είτε τον πολιτισμικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση και τα δύο.

Η αντίθεση του Χιλιανού ποιητή στη δικτατορία, φαίνεται να είναι και ο λόγος θανάτου του, γεμίζοντας εξ’ αρχής υποψίες σχετικά με την αιτία.  Δώδεκα ημέρες μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Salvador Allende, σοσιαλιστή και δημοκρατικά εκλεγμένο από το λαό, φίλο του ποιητή, συμβαίνει το αναπάντεχο. Στις  23 Σεπτεμβρίου του 1973 ο Pablo Neruda, βρίσκεται νεκρός στην κλινική Santa Maria του Σαντιάγο, μια ημέρα πριν την φυγή του στο Μεξικό.

Για σαράντα χρόνια η επίσημη αιτία θανάτου του θα είναι ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη.

Για σαράντα χρόνια η επίσημη αιτία θανάτου του θα είναι ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη. Παρά την δήλωση του οδηγού του, Manuel Araya για το τηλεφώνημα που είχε δεχθεί από τον ίδιο, μέσα από το νοσοκομείο, ενημερώνοντάς τον για την ένεση που δέχτηκε ενώ κοιμόταν.

Οι ομάδες που ερευνήσαν ανά τα χρόνια την υπόθεση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Ενώ η πρώτη ομάδα του 2013 επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για θάνατο προερχόμενο από το μεταστατικό καρκίνο που ταλαιπωρούσε τον ποιητή η δεύτερη ομάδα βρίσκει το βακτήριο Clostridium botulinum σε έναν δόντι  του. Η τελευταία ομάδα ειδικών, είναι αυτή που εργάζεται από τα τέλη Ιανουαρίου για να προσδιορίσει αν η προέλευση της τοξικής ουσίας ήταν ενδογενής ή εξωγενής.

Όπως αναφέρει ο ανιψιός του και δικηγόρος, Rodolfo Reyes, σχετικά, τα βακτήρια που βρέθηκαν στη σορό του «ήταν στο σώμα του κατά τη στιγμή του θανάτου του». Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δολοφονία φέρεται να διαπράχθηκε με βακτήρια αλλαντίασης που εισήχθησαν στο σώμα του Χιλιανού ποιητή. Ενώ η έκθεση πραγματογνωμοσύνης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Pablo Neruda πέθανε από δηλητηρίαση, σύμφωνα με την οικογένεια. Όπως ανέφερε ο ανιψιός του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe «Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε λόγος να υπήρχε το clostridium botulinum στα οστά του», «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε μέσω της παρέμβασης κρατικών πρακτόρων το 1973». «Βρήκαμε τη σφαίρα που σκότωσε τον Neruda και ήταν στο σώμα του», είπε ο ίδιος. «Ποιος πυροβόλησε; Θα το μάθουμε σύντομα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νερούδα σκοτώθηκε με την άμεση παρέμβαση ενός τρίτου».

Το μέλλον της υπόθεσης, είναι σίγουρα κάτι αβέβαιο, ωστόσο με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και τις φωνές που πληθαίνουν κάθε ένας μπορεί να δημιουργήσει όχι απαραίτητα συμπέρασμα άλλα άποψη ή τουλάχιστον πιθανότητα άποψης. Το σίγουρο είναι πως τα χιλιάδες θύματα του δικτατορικού καθεστώτος της Χιλής είναι η απόδειξη τόσο της φρικαλεότητας παρόμοιων καθεστώτων όσο και της σκοτεινής δύναμης που έχουν ώστε να επιτίθενται ξαφνικά και για πάντα, ρημάζοντας ανελέητα. 

Ο Pablo Neruda ίσως υπήρξε ένα από τα θύματα αυτά ακόμη κι αν δεν επιβεβαιωθεί ποτέ.   

Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια,

αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει.

Pablo Neruda

Πηγή: Gardian