Ποια είναι η Λένα Κιτσοπούλου που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Επίδαυρο

Διαδικτυακός «πόλεμος» ξέσπασε το Σαββατοκύριακο με αφορμή την παράσταση «Σφήκες» που διασκεύασε και σκηνοθέτησε η Λένα Κιτσοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πάνω από 10.000 άτομα παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο. Η αιρετική σκηνοθέτις και ηθοποιός επιχείρησε να προσαρμόσει το βασικό μήνυμα της αριστοφανικής κωμωδίας στο σήμερα, όμως το κοινό αποχώρησε απογοητευμένο από όσα παρακολουθούσε.

Κάποιοι γιούχαραν τη σκηνοθέτιδα και τους ηθοποιούς, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν τους συντελεστές ξεσπώντας σε δυνατά χειροκροτήματα. Οι κριτικές για το έργο ήταν κατά βάση αρνητικές, ενώ στο Twitter το όνομα της Λένας Κιτσοπούλου έγινε trend, μετά από τα σχόλια που έπεσαν βροχή.

Ποια είναι η Λένα Κιτσοπούλου
Η Λένα Κιτσοπούλου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 1994 και έκτοτε δουλεύει ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το 2006 εκδόθηκαν τα πρώτα της διηγήματα, με τον γενικό τίτλο «Νυχτερίδες» (εκδόσεις Κέδρος), για τα οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω.

Έκτοτε έχουν εκδοθεί άλλες δύο συλλογές διηγημάτων της, «Μεγάλοι Δρόμοι» και «Το Μάτι Του Ψαριού» (και τα δύο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), καθώς επίσης και η νουβέλα «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», η οποία γράφτηκε ως μονόλογος για το Εθνικό Θέατρο και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλά θέατρα ανά τον κόσμο (Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία).

Η θεατρική σκηνοθεσία
Η Λένα Κιτσοπούλου γράφει και σκηνοθετεί για το θέατρο. Το έργο της, «Αθανάσιος Διάκος – Η Επιστροφή» (Φεστιβάλ Αθηνών 2012), βραβεύτηκε στο Stückemarkt της Χαϊδελβέργης με το International Authorprize 2013. Το έργο «Κοκκινοσκουφίτσα – Το πρώτο αίμα», που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2014 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παίχτηκε στο Théâtre de la Ville του Παρισιού και παρουσιάστηκε με τη μορφή αναλογίου στο θέατρο Saint Gervais της Γενεύης.

Το έργο της, «Μια μέρα όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα (…) Ή η ανουσιότητα του να ζεις» (Θέατρο Τέχνης, 2015), σύμφωνα με το onassis.org, παίχτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στο θέατρο Saint Gervais της Γενεύης. Τον Οκτώβριο του 2016, παρουσίασε το καινούριο της έργο, «Αντιγόνη – Lonely Planet», στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Εκτός από τα δικά της, έχει σκηνοθετήσει έργα των Γρηγόρη Ξενόπουλου («Χαίρε Νύμφη»), Γιώργου Χρονά («Η γυναίκα της Πάτρας»), Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα («Ματωμένος Γάμος», Φεστιβάλ Αθηνών 2014). Τον Φεβρουάριο του 2016 σκηνοθέτησε την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, στο Τheater Oberhausen της Γερμανίας.

Έργα και κείμενά της παίζονται από διάφορους θιάσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάιο του 2017, έγραψε και σκηνοθέτησε, για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το έργο «Τυραννόσαυροι Rex».

Η ανανεωμένη εκδοχή της «Αντιγόνης-Lonely Planet» παρουσιάστηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019. Κατόπιν, η παράσταση παίχτηκε στο Théâtre de la Ville του Παρισιού και παρουσιάστηκε στο Public Theater της Νέα Υόρκης ως μέρος του “Onassis Festival: Democracy Is Coming” (Απρίλιος 2019). Tον Δεκέμβριο του 2019 έγινε η πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών στην γκαλερί Breeder με τον τίτλο “Between my Legs”.

Τέλος, τo έργο της “CRY”, έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021 στο Théâtre Saint-Gervais της Γενεύης.