Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν προσωρινά»

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μίλησε στην επιτροπή Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου και μεταξύ άλλων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την αποστολή αρχαιοτήτων, που δεν έχουν εκτεθεί στο Λονδίνο.

«Νομίζω ότι αξίζει να διερευνήσουμε – και έχω βρεθεί σε άμεσες συνομιλίες για το θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση – αν υπάρχει κάποιας μορφής συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά από τα Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα», αποκάλυψε ο Όσμπορν. «Θεωρούμε ότι παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στο Βρετανικό Μουσείο λέγοντας όχι μόνον την ιστορία της αρχαίας Αθήνας και του ρόλου της στον κόσμο, αλλά και πώς αλληλεπιδρά με άλλους μεγάλους πολιτισμούς», είπε επίσης ο Όσμπορν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η παρουσία των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Βρετανία αποτελεί εδώ και δύο αιώνες σημείο τριβής με την Ελλάδα. «Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη κατάσταση αυτή η αντιπαράθεση με την Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάλληλη εταιρική σχέση, ώστε να έλθουν εδώ τεχνουργήματα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα και δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και Γλυπτά από τη συλλογή του Παρθενώνα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αλλά αν ήταν εύκολο το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί από τη δεκαετία του 1810 και έκτοτε. Είναι ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλές βρετανικές κυβερνήσεις», εξήγησε.