Χιλιάδες διαδηλωτές στην πορεία μνήμης για τον Γρηγορόπουλο: Το Art in Vivo, ήταν εκεί

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Δεκαπέντε χρόνια από τότε που ο Επαμεινώνδας Κορκονέας σκότωσε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου. Δεκαπέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Είναι γύρω στις 11.00 και στην περιοχή των Εξαρχείων επικρατεί σιωπή. Τα ρολά των καταστημάτων που τις άλλες μέρες γεμίζουν με κόσμο, είναι κατεβασμένα.

Στη συμβολή των οδών που σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία του, εκεί που στέκει η μαρμάρινη επιγραφή προς τιμή του, στέκονται μερικά άτομα, χωρίς να μιλούν μεταξύ τους. Που και που, περαστικοί έρχονται και αφήνουν ένα λουλούδι στο μνημείο του και στέκονται για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητοι. Μια κοπέλα κάθεται στο κάγκελο απέναντι και ξεσπά σε κλάματα. Πάνω στο μνημείο είναι κολλημένο ένα λευκό χαρτάκι: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε. Αυτές οι μέρες και οι νύχτες είναι του Αλέξη».

Τόσα χρόνια μετά, τα καλέσματα παραμένουν επίκαιρα, στέκονται ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή, αφού κάθε χρόνο μετράμε νεκρούς από αστυνομικά πυρά. Για μία ακόμα φορά, οι συγκεντρώσεις έγιναν υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, αφού στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, επί ποδός ήταν περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες.

Για την επίβλεψη των συγκεντρώσεων, η ΕΛΑΣ επιστράτευσε ελικόπτερα και drone, τα οποία πετούσαν πάνω από τις περιοχές που γίνονταν οι συγκεντρώσεις, ενώ σε ετοιμότητα ήταν και οι «Αίαντες», τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας. Η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρή κυρίως κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια, γραφεία κομμάτων, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ και Δράση αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Παράλληλα, από τις 9.00 το πρωί έκλεισε προληπτικά ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», ενώ από τις 11.00 έως και τις 15.00 και από τις 18.00 το απόγευμα, ο σταθμός «Μοναστηράκι». Οι συρμοί διέρχονταν από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Είναι λίγο μετά τις 12.00 και στα Προπύλαια ξεκινά να μαζεύεται κόσμος. Το κατάμαυρο πανό ξετυλίγεται. «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη. Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει». Μαθητές, φοιτητές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες βγαίνουν στην Πανεπιστημίου και ξεκινούν να φωνάζουν συντονισμένα.Τα συνθήματα είναι διαχρονικά.

Όσο διασχίζουν την Σταδίου και φτάνουν προς την Πλατεία Συντάγματος, ο αστυνομικός κλοιός είναι ολοένα και πιο ασφυκτικός, αφού δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ δημιουργούν «αλυσίδα», προπορεύονται και πλαισιώνουν το σώμα των διαδηλωτών περιμετρικά του δρόμου. Όταν οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από τη Βουλή και συνέχισαν την πορεία, επιχείρησαν να μπουν στην περιοχή των Εξαρχείων, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τους κλείνουν το δρόμο . Έτσι, κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια όπου η κινητοποίηση έληξε χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.

Τα επόμενα καλέσματα είναι στις 18:00 από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πολιτικές οργανώσεις και εργατικά σωματεία, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια. «Οι δρόμοι γεμίζουν με χιλιάδες λουλούδια που ποτίζονται κάθε 6η του Δεκέμβρη» αναγράφει το πανό της ανοιχτής συνέλευσης για την 6η Δεκέμβρη που προπορεύεται.

Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στον δρόμο και ξεκίνησαν μια δυναμική πορεία προς την Πλατεία Συντάγματος, με το σύνθημα «Ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» να αντηχεί στο κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία, η οποία έληξε στην Ομόνοια, ενώ ένα κομμάτι των διαδηλωτών αποκόπηκε από τον κεντρικό όγκο, έστριψε από την Εμμανουήλ Μπενάκη και κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, στο μνημείο του Αλέξη.