19 Φεβρουαρίου γεννήθηκε ο Smokey Robinson και μαζί του η Soul μουσική

Ο William ”Smokey” Robinson Jr, γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1940 και είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Ο Ρόμπινσον ήταν ο ιδρυτής και πρωτοπόρος της δισκογραφικής Motown ( Motown Records είναι μια αμερικανική δισκογραφική εταιρεία που ανήκει στο Universal Music Group) καθώς και του γκρουπ “the Miracles”, για το οποίο ήταν επίσης επικεφαλής τραγουδοποιός και παραγωγός (το γκρουπ Miracles (επίσης γνωστό ως Smokey Robinson and the Miracle,s ήταν ένα μουσικό γκρουπ rhythm and blues και ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά γκρουπ στην pop, rock and roll, soul και R&B μουσική. O Ρόμπινσον ηγήθηκε του γκρουπ από την ίδρυσή του, το 1955 έως το 1972 με την έκδοση του άλμπουμ “the Five Chimes”, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα για να επικεντρωθεί στο ρόλο του ως αντιπροέδρου της Motown Records. Ωστόσο, ο Robinson επέστρεψε στη μουσική βιομηχανία ως σόλο καλλιτέχνης τον επόμενο χρόνο. Μετά την πώληση της Motown Records το 1988, ο Robinson εγκατέλειψε την εταιρεία το 1990.

Ο Ρόμπινσον εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1987 και του απονεμήθηκε το Βραβείο Gershwin της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου του 2016 για τις συνεισφορές του στη popular music (Η “δημοφιλής” μουσική είναι μουσική με μεγάλη απήχηση που διανέμεται συνήθως σε μεγάλο κοινό, μέσω της μουσικής βιομηχανίας.

Τον Αύγουστο του 1957, ο Robinson and the Miracles, συναντήθηκαν με τον τραγουδοποιό Berry Gordy, μετά από μια αποτυχημένη ακρόαση για τη δισκογραφική Brunswick Records. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ρόμπινσον είχε φέρει μαζί του ένα σημειωματάριο “Big 10” με 100 τραγούδια που έγραψε ενώ ήταν στο γυμνάσιο. Ο Gordy εντυπωσιάστηκε με τα φωνητικά του Ρόμπινσον και έμεινε ακόμη πιο εντυπωσιασμένος από τη φιλοδοξία που διέκρινε στους στίχους των τραγουδιών του Ρόμπινσον. Με τη βοήθειά του, οι Miracles, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single, «Got a Job», που ήταν ένα τραγούδι “απάντηση” στο the Silhouettes’ hit single “Get a Job” από την End Records.

Ήταν η αρχή μιας μακράς και επιτυχημένης συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Robinson παρακολούθησε το κολέγιο και ξεκίνησε μαθήματα τον Ιανουάριο του 1959, σπουδάζοντας ηλεκτρολογία . Αποχώρησε μετά από δύο μόνο μήνες μετά την κυκλοφορία των πρώτων δίσκων από τους Miracles.

Ο Γκόρντι δημιούργησε την Tamla Records η οποία αργότερα επαναπροσδιορίστηκε ως Motown Records. Στα τέλη του 1960, οι Miracles ηχογράφησαν το πρώτο τους επιτυχημένο single, ”Shop Around“, το οποίο έγινε το πρώτος και πιο επιτυχημένος δίσκος της Motown. Μεταξύ του 1960 και του 1970, ο Ρόμπινσον θα παράγει 26 κορυφαίες επιτυχίες με τους Miracles ως τραγουδιστής, επικεφαλής τραγουδοποιός και παραγωγός, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κορυφαίων επιτυχιών όπως το ”You Have Reot a Hold on Me“, ”Mickey’s Monkey“,”Baby Baby Don’t Cry“ και το μοναδικό νούμερο ένα hit του γκρουπ, “The Tears of a Clown”. Άλλες αξιοσημείωτες επιτυχίες όπως ”Ooo Baby Baby“, ”Going to a Go-Go“, ”The Tracks of My Tears” και άλλα. Το 1965, οι Miracles άλλαξαν το όνομά τους όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους, το 1965, Going to a Go-Go και έγιναν Smokey Robinson & the Miracles.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1983, στον Smokey απονεμήθηκε ένα ξεχωριστό αστέρι στο The Hollywood Walk of Fame. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1987, εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame . Στο σινγκλ του Ρόμπινσον  ”Just to See Her” από το άλμπουμ One Heartbeat απονεμήθηκε το βραβείο Grammy 1988 για την καλύτερη ανδρική φωνητική R&B. Αυτό ήταν το πρώτο βραβείο Grammy του Robinson. Το 1993, στον Robinson απονεμήθηκε μετάλλιο στο National Medal of Arts . Δύο χρόνια πριν, κέρδισε το Heritage Award στα Soul Train Music Awards. Το 2005, ο Robinson ψηφίστηκε στο Hall of Fame του Michigan Rock and Roll Legends. Στην 138η έναρξη της σύγκλησής του το Μάιο του 2006, το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ (Howard University) απένειμε στον Ρόμπινσον το πτυχίο του Διδακτορικού της Μουσικής, honoris causa.